mapa strony   |
SmodCMS

 

Pokaz kulinarny i prelekcja pt. „Mam haka na raka”

W dniu 08.03.2009 r. podczas spotkania z okazji Dnia Kobiet w Bibliotece Publicznej w Gręzówce zorganizowanego przez Alicję Śledź- Dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej w Łukowie prezentowano pokaz kulinarny pod okiem Pani Alicji Celińskiej, po czym nastąpiła degustacja pysznych potraw a kobiety otrzymały zestaw przepisów.

Spotkanie było okazją do prelekcji „Mam haka na raka” przygotowanej przez uczniów z Zespołu Szkół Nr 3 im. Wł. St. Reymonta w Łukowie z klasy II liceum profilowanego:

  • Magdę Białucha,
  • Luizę Pulik,
  • Kingę Szczygielską,
  • Kamila Palicę,

pod kierunkiem Pani mgr biologii Renaty Wawryniuk.

Uczniowie przedstawili prezentację na temat czynników ryzyka powstawania nowotworów, ich objawów, badań profilaktycznych i sposobów leczenia. Szczególną uwagę poświęcili w tym dniu na nowotwory piersi i szyjki macicy, które zbierają największe żniwo wśród kobiet. Na podstawie plakatów przygotowanych przez ich koleżanki z klasy, oraz prezentacji multimedialnej zapoznali kobiety ze znaczeniem i koniecznością wykonywania badań profilaktycznych. Z okazji ich święta nie wręczyli im tradycyjnych kwiatów ni słodkości, tylko ulotki o tym kiedy, gdzie i jak często się badać. Bo, gdy są zdrowe nasze mamy, babcie, dziewczyny to Najlepszy prezent dla rodziny.” Mam haka na raka to jak szpiegowanie wroga i wyprzedzanie go o krok; stawka jest wysoka- to gra o ŻYCIE. Mamy nadzieję, że udało się zachęcić wszystkie obecne Panie do wykonania takich badań i razem znajdziemy HAKA NA RAKA. Następnie ze swoim programem artystycznym wystąpił Zespół ludowy Melodia z Domaszewnicy i tak jak przez poprzednie dwa lata z humorem wprowadził nas w miły nastrój.

Gośćmi honorowymi spotkania były:

  • Wojt Gminy Łuków Pani Kazimiera Goławska,
  • emerytowana Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Łukowie Pani Leontyna Manowiec,
  • Dyrektor Zespołu Szkół w Gręzówce Pani Leokadia Kozioł.

Gmina Łuków - grafika

Gmina Łuków - grafika

Gmina Łuków - grafika

Gmina Łuków - grafika

Gmina Łuków - grafika

Gmina Łuków - grafika

Gmina Łuków - grafika

Gmina Łuków - grafika

Gmina Łuków - grafika


SPRAWDZONE PRZEPISY 

ZUPA CEBULOWA

  • 1 kg cebuli, 
  • 1,5 l wody,
  • minikostka surowa cebula,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz, ser żółty, bułka tarta, 1 łyżka margaryny, 1 łyżka masła.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Smażymy na roztopionej margarynie cebulę, na koniec dodajemy pokrojoną kostkę cebulową. Mieszamy i chwilę smażymy. Do gotującej wody wrzucamy kostkę bulionu i podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zupę miksujemy, doprawiamy przyprawami do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Robimy grzanki. Na patelni roztapiamy masło. Bułkę kroimy w kostkę, rumienimy na złoto na stopionym maśle. Zupę rozlewamy do talerzy. Wrzucamy grzanki i posypujemy serem.
KOTLETY WARZYWNO- RYBNE
  • 0,5 kg fileta z ryby lub cała
  • 0,5 kg różnych warzyw: w tym 2 cebule, por, seler, marchew, pietruszka zielona i korzeń- wszystko utrzeć,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka całe
  • Przyprawy: sól, pieprz, olej do smażenia
Rozmrozić rybę, warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej, poddusić na oleju, po ostudzeniu zemleć w maszynce, dodać zmieloną rybę, pietruszkę zieloną, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, oraz jajko. Formować kotlety, smażyć na oleju. (można dodać trochę mięsa wieprzowego mielonego).
SAŁATKA PIECZARKOWA
  • 1 słoik pieczarek marynowanych,
  • ½ słoika ogórków konserwowych,
  • 3-4 jajka ugotowane,
  • 1 puszka groszku,
  • 2 cebule,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 2 jabłka
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, oraz majonez.
SAŁATKA WARSZAWSKA
  • 1 słoik ananasa,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 papryka konserwowa,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1 por zielony,
  • 2 cebule czerwone lub białe,
  • 10 dkg sera żółtego,
  • 4-5 ogórków konserwowych,
  •  2 jabłka, trochę szczypiorku,
  • 1 puszka selera konserwowego.
Wszystkie składniki pokroić drobno w kostkę, połączyć z majonezem, solą, pieprzem.
SAŁATKA Z MAKARONEM
  • 1/2 paczki makaronu wstążki,
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • ½ słoika ogórków konserwowych,
  • 10 dkg pestek słonecznika,
  • 2 jabłka,
  • ½ puszki ananasa konserwowego,
  • 1 papryka czerwona świeża lub konserwowa,
  • 10 dkg szynki drobiowej,
  •  1 puszka kukurydzy,
  • 1 por zielony.
Makaron ugotować, dodać pokrojone składniki, doprawić solą, pieprzem i majonezem do smaku, dodać ziarna słonecznika.
RYBA MARYNOWANA W SOSIE POMIDOROWYM
  • 1 kg filetów rybnych,
  • 1 słoik ogórków konserwowych,
  • 1 słoik papryki konserwowej,
  • 5 cebul,
  • zalewa: ( wszystko zagotować 5 minut),
  • 2 szklanki wody,
  • 7 łyżek octu,
  • 4 łyżki cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 5 łyżek keczupu ostrego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól, cukier do smaku.
Filety usmażyć w cieście naleśnikowym. Ogórki, paprykę, pokroić w kostkę, cebulę w paski. W garnku ułożyć ogórki, paprykę i cebulę w paski, oraz usmażoną rybę. Układać 2-3 warstwy. Całość zalać gorącą ugotowaną zalewą. Pozostawić 1 dzień.
ŻEBERKA MARYNOWANE PIECZONE
1,5 kg żeberek pokroić w porcje, obgotować w lekko osolonej wodzie przez 20 minut (włożyć żeberka do gorącej wody). Wyjąć z wody by odciekły. Porcje żeberek obtoczyć w marynacie i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Następnie układać na blasze i piec aż będą rumiane i miękkie. (wywar można użyć do zupy).
Marynata do żeberek:
  • ½ szklanki keczupu ostrego, 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 cebule,
  • ½ dżemu morelowego,
  • ½ szklanki oleju,
  • przyprawa do żeberek,
  • ½ szklanki miodu,
  • sól, pieprz
czosnek, cebulę pokroić, dodać wszystkie składniki, wymieszać z żeberkami.
ZUPA BOROWIKOWA
Do wywaru mięsno-warzywnego dodać grzyby suszone (namoczone dzień wcześnie i odciśnięte) lub świeże. Potem gotować z jarzynami, Wszystko zmiksować. Dodać do smaku kostkę- zupa borowikowa, wskazana również kostka jarzynowa i drobiowa. Wszystko zaciągnąć śmietaną rozmąconą z mąką. Podawać z grzankami lub makaronem (mogą być łazanki, muszelki lub inny).

Opublikowano dnia: 2009-03-23 przez: * webadmin * w kategoriach: Biblioteki
Ostatnio edytowane dnia: 2009-03-23
| Wróć do listy artykułów