Pokaz kulinarny i prelekcja pt. „Mam haka na raka”
W dniu 08.03.2009 r. podczas spotkania z okazji Dnia Kobiet w Bibliotece Publicznej w Gręzówce zorganizowanego przez Alicję Śledź- Dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej w Łukowie prezentowano pokaz kulinarny pod okiem Pani Alicji Celińskiej, po czym nastąpiła degustacja pysznych potraw a kobiety otrzymały zestaw przepisów.
Spotkanie było okazją do prelekcji „Mam haka na raka” przygotowanej przez uczniów z Zespołu Szkół Nr 3 im. Wł. St. Reymonta w Łukowie z klasy II liceum profilowanego:
- Magdę Białucha,
- Luizę Pulik,
- Kingę Szczygielską,
- Kamila Palicę,
pod kierunkiem Pani mgr biologii Renaty Wawryniuk.
Uczniowie przedstawili prezentację na temat czynników ryzyka powstawania nowotworów, ich objawów, badań profilaktycznych i sposobów leczenia. Szczególną uwagę poświęcili w tym dniu na nowotwory piersi i szyjki macicy, które zbierają największe żniwo wśród kobiet. Na podstawie plakatów przygotowanych przez ich koleżanki z klasy, oraz prezentacji multimedialnej zapoznali kobiety ze znaczeniem i koniecznością wykonywania badań profilaktycznych. Z okazji ich święta nie wręczyli im tradycyjnych kwiatów ni słodkości, tylko ulotki o tym kiedy, gdzie i jak często się badać. Bo, gdy są zdrowe nasze mamy, babcie, dziewczyny to Najlepszy prezent dla rodziny.” Mam haka na raka to jak szpiegowanie wroga i wyprzedzanie go o krok; stawka jest wysoka- to gra o ŻYCIE. Mamy nadzieję, że udało się zachęcić wszystkie obecne Panie do wykonania takich badań i razem znajdziemy HAKA NA RAKA. Następnie ze swoim programem artystycznym wystąpił Zespół ludowy Melodia z Domaszewnicy i tak jak przez poprzednie dwa lata z humorem wprowadził nas w miły nastrój.
Gośćmi honorowymi spotkania były:
- Wojt Gminy Łuków Pani Kazimiera Goławska,
- emerytowana Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Łukowie Pani Leontyna Manowiec,
- Dyrektor Zespołu Szkół w Gręzówce Pani Leokadia Kozioł.
SPRAWDZONE PRZEPISY
ZUPA CEBULOWA
- 1 kg cebuli,
- 1,5 l wody,
- minikostka surowa cebula,
- kostka bulionu warzywnego,
- sól, pieprz, ser żółty, bułka tarta, 1 łyżka margaryny, 1 łyżka masła.
- 0,5 kg fileta z ryby lub cała
- 0,5 kg różnych warzyw: w tym 2 cebule, por, seler, marchew, pietruszka zielona i korzeń- wszystko utrzeć,
- 6 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka całe
- Przyprawy: sól, pieprz, olej do smażenia
- 1 słoik pieczarek marynowanych,
- ½ słoika ogórków konserwowych,
- 3-4 jajka ugotowane,
- 1 puszka groszku,
- 2 cebule,
- ½ pęczka szczypiorku,
- 2 jabłka
- 1 słoik ananasa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 papryka konserwowa,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 1 por zielony,
- 2 cebule czerwone lub białe,
- 10 dkg sera żółtego,
- 4-5 ogórków konserwowych,
- 2 jabłka, trochę szczypiorku,
- 1 puszka selera konserwowego.
- 1/2 paczki makaronu wstążki,
- 1 słoik selera konserwowego,
- ½ słoika ogórków konserwowych,
- 10 dkg pestek słonecznika,
- 2 jabłka,
- ½ puszki ananasa konserwowego,
- 1 papryka czerwona świeża lub konserwowa,
- 10 dkg szynki drobiowej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 por zielony.
- 1 kg filetów rybnych,
- 1 słoik ogórków konserwowych,
- 1 słoik papryki konserwowej,
- 5 cebul,
- zalewa: ( wszystko zagotować 5 minut),
- 2 szklanki wody,
- 7 łyżek octu,
- 4 łyżki cukru,
- ½ szklanki oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 5 łyżek keczupu ostrego,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól, cukier do smaku.
- ½ szklanki keczupu ostrego,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 cebule,
- ½ dżemu morelowego,
- ½ szklanki oleju,
- przyprawa do żeberek,
- ½ szklanki miodu,
- sól, pieprz
Ostatnio edytowane dnia: 2009-03-23
| Wróć do listy artykułów